Sağlıklı Beslenme; Prebiyotik, Probiyotik ve Fermente Gıdalar Tüketme
Birçok araştırma probiyotik almanın sağlıklı bir bağırsak florası (mikrobiyomunu) desteklediğini ve bağırsak iltihabı ile diğer bağırsak problemlerini önleyebileceğini gösteriyor. 2
Probiyotik ürünlerle bağırsaktaki yararlı bakterileri arttırabiliriz.
Prebiyotik nedir? Probiyotik ile Prebiyotik farkı nedir?
Probiyotikler, içeriğinde bağırsaklarda doğal olarak bulunan yararlı bakterilere benzer mikroorganizmalar bulundururlar. 3
Probiyotik kaynağı olarak fermente gıdalar (fermente sebzeler, kefir, yoğurt, turşu, sirke vb) tüketilebilir buna ek olarak probiyotik içeren supplementler(takviye edici gıdalar) kullanılabilir.
Probiyotikler, prebiyotik adı verilen sindirilemeyen karbonhidratlarla beslenir. Bu işlem, yararlı bakterilerin bağırsakta çoğalmasını teşvik eder. 4
Kısacası mikrobiyatanın besin kaynağı prebiyotiklerdir diyebiliriz. 5
Kuşkonmaz, muz, hindiba, sarımsak, yerelması, soğan ve kepekli tahıllar prebiyotiklere örnek olarak verilebilir.