Sindirim Sistemi

Bağırsak Florası Dengesizliği Nedir?

  • Bağırsak
  • Bağırsak mikrobiyotası, bağırsağın iç duvarını kaplayan hücrelerin çoğalmasına ilişkin karmaşık süreçlerde görev alır.
  • Vücutta zararlı mikroorganizmaların istilasını önleyen bir koruyucu bariyer işlevi görür.
  • Bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını düzenler.
  • Besinlerin sindirilmesine yardımcı olur.
  • Çeşitli vitaminleri ve diğer yararlı maddeleri sentezler.

Bu kompleks ekosistem, tüm vücudun sağlığı üzerinde etkilidir.

Kullandığınız antibakteriyel ilaçlar veya yetersiz beslenme gibi faktörlerin yanı sıra ani sıcaklık değişiklikleri, seyahat, çevre kirliliği, hormon kullanımı, stres gibi durumlarda da hassas mikrobiyota dengesi bozulabilir

Bağırsak Sağlığı

  • Bağırsak

Bağırsak sağlığı; bağırsak fizyolojisi, anatomisi haricinde sindirim sisteminde yaşayan mikroorganizmaların dengesini de ifade eder. Sağlıklı bağırsaklara sahip olmak genel sağlığımız ve bağışıklık sistemimiz için çok önemlidir.

Bağırsakta bizimle birlikte yaşayan 100 trilyon civarında olan bakteri, maya ve virüslere “bağırsak mikrobiyomu” veya “bağırsak florası” denir. 1
Bu küçük canlıların bazıları insan sağlığı için faydalı ve önemli iken, bazıları özellikle çoğaldıklarında zararlı olabilir. Bu yüzden bağırsak sağlığı tanımında “denge” terimi kullanılır.

Bağırsak florası (mikrobiyomunu) ve genel sağlığı iyileştirmek için bilimsel çalışmalarla…

İshal Nedir?

  • Bağırsak

“Diyare” olarak da adlandırılan, normalden daha sık sayıda, gevşek ve sulu dışkılama olarak tanımlanan ishal, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, gıda intoleransları, düzensiz beslenme, stres, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve hatta bazı ilaçların yan etkisi dahil olmak üzere çok çeşitli koşullardan kaynaklanabilen genellikle ciddi olmayan ancak çok yaygın bir rahatsızlıktır. Geçici süre ya da uzun süreli olabilir.

Kabızlık Nedir?

  • Bağırsak

Kabızlık genel tanım itibariyle az sayıda dışkılama ile karakterize bir bağırsak fonksiyon bozukluğudur. Kişinin haftada 2’den az dışkılaması akla doğrudan kabızlığı getirse de bu durum kişiden kişiye büyük oranda değişiklik gösterir. Kabızlık şikayeti ile başvuran kişilerin yarısından fazlasının haftada 2’den fazla dışkılama yaptığı, bu kişilerin genellikle sert dışkılama, şişkinlik, gerginlik gibi diğer problemleri kabızlık olarak tariflediği görülmüştür. Dolayısıyla vücudun vermiş olduğu tepkileri doğru değerlendirebilmek adına kabızlık ve diğer bulguları iyi tanımak gerekir.

Sindirim sistemi nedir?

  • Bağırsak

Sindirim sistemi; insan vücudunda bulunan 11 sistemden biridir. Vücutta bulunan diğer sistemler ise kardiyovasküler sistem (dolaşım sistemi), üreme sistemi, kas sistemi, bağışıklık sisteminin de bir parçası olan lenfatik sistem, deri, endokrin sistem, sinir sistemi, böbrekler ve idrar yollarının içinde bulunduğu üriner sistem, solunum sistemi ve vücudun taşıyıcı sistemi olan iskelet sistemidir. Vücutta bulunan tüm bu sistemler bir arada ve uyum içerisinde çalışır. Sindirim sistemi ise solunum sistemi ile birlikte bu sistemleri besleyen en önemli sistemdir ve bağışıklığın önemli bir parçasıdır. Ayrıca, kemik ve kas dokusunun sağlığının korunması ve dolaşım sisteminin sorunsuz çalışması da sindirim yoluyla alınan besinler ve bu sistemin hatasız çalışmasına bağlıdır.

Sindirim Nedir?

  • Bağırsak

Gün içerisinde alınan besinler pek çok vitamin ve mineral ile enerji verici protein, yağ ve karbonhidrat ögelerini içerir. Yaşamın devam ettirebilmesi için bu ögelerin hücresel düzeyde kullanabilmesi gerekir. Ağız yoluyla alınan besin maddelerinin ilgili organlara taşınması, bu organlarda daha küçük yapı taşlarına parçalandıktan sonra dolaşıma karışması ve tüm bu olaylar sırasında meydana gelen atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması sürecinin tamamı sindirim olarak adlandırılır. Sindirimin gerçekleşmesi ile hücrelerin, organların ve sistemlerin devamlılığını sağlamak için gerekli olan enerji üretilmiş olur. Başka bir deyişle sindirim, gıdanın ağızdan alınmasıyla başlayan ve vücudun enerji üretimiyle oluşan atıklardan temizlenmesi ile tamamlanan bir süreçtir.

Bakteri Nedir?

  • Bağırsak

Bakteriler çıplak gözle görülemeyen mikroskobik canlılardır. Hem vücudun içerisinde hem de dış çevrede bulunan bakteriler her yerde yaşayabilen canlı türlerinden biridir. Yaşadıkları ortamlar sıcak iklimlerden buzul iklimlere kadar değişkenlik gösterebilir. Bazı bakteri türleri vücudunuzun bazı işlevlerine çeşitli katkılar sağlayabilirken bazı bakteri türleri ise enfeksiyon durumu oluşturarak rahatsızlanmanıza neden olabilir. Bakterilerin ağır çevre koşullarına uyum sağlamasını kolaylaştıran ve bağışıklık sistemi hücrelerinden kendilerini korumalarına yardımcı olan bir dış membranları (zarları) bulunur. Bazı bakterilerde bu zar yapısına ek olarak flagellum adı verilen kamçı şeklinde bir çıkıntı da yer alabilir. Kamçı, bu bakterilere hareket edebilme özelliği sağlar. Bakterilerin dış yapılarından bir diğeri ise yüzeylere kolayca yapışmalarını sağlayan saç teli benzeri çıkıntılardır.