Bağışıklık Sistemi

Çocuklarda Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?

  • Bağışıklık

Kişinin yetişkinlik döneminde sahip olduğu sağlık bütünlüğünün temelleri yaşamın ilk yıllarında atılır ve özellikle bağırsakların gelişimi, yaşamın ilk iki yılında tamamlanır. Sindirim sisteminin bir parçası olsa da bağırsaklar, yalnızca sindirim sistemi ile değil, bağışıklık sistemi ile de doğrudan ilişki içerisindedir. Bu nedenle özellikle yaşamın ilk yıllarında beslenme alışkanlıklarının doğru şekillendirilmesi, bağırsak gelişiminin desteklenmesi ve bu doğrultuda güçlü bir bağışıklık sisteminin yaratılması önemlidir.

Bağışıklık Sistemi Nedir?

  • Bağışıklık

Bağışıklık sistemi; vücudu enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı koruyan, karmaşık ve çok katmanlı bir sistemdir. Bağışıklık sisteminde vücudun o güne kadar karşılaştığı tüm antijenlerin (mikropların) kaydı tutulur; bu mikroplarla bir daha karşılaşıldığında, bağışıklık sistemi mikropları tanıyarak devreye girer ve hastalık oluşturmalarının önüne geçer.

Bağışıklık sistemine dâhil olan birçok organ ve organizma, birlikte çalışarak vücudun savunma sistemini ayakta tutar. Akyuvarlar (lökositler) bağışıklık sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir. Akyuvarların vücudun direncini düşüren organizmaları devre dışı bırakan, bağışıklık kazanmada yüksek etkili farklı çeşitleri bulunur.

Bağışıklık Nedir?

  • Bağışıklık

Bağışıklık, sağlığın korunması ve vücut için zararlı olan canlı veya cansız maddelerin tanınarak bu maddelerin tekrar vücuda girmeye çalışması halinde bu maddelerle mücadele edilerek hastalık oluşumunun engellenmesidir. Bağışıklığın güçlü olması, genel iyilik halinin devam ettirilmesi açısından oldukça önem arz eder. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi bir yandan vücutta hastalık oluşturma potansiyeline sahip zararlı virüs ve bakterilere karşı mücadele ederken bir yandan da yara iyileşmesi, inflamasyon (iltihaplanma) yanıtının oluşturulması ve uzun süreli inflamasyonun durdurulması gibi diğer işlevlere de sahiptir.